Despre termosistem (termoizolatie cu polistiren si vata minerala bazaltica)
Importanta termoizolatiei la exterior: procesul de pierdere al caldurii este dinspre interior spre exterior si raportul termic de stopare trebuie sa fie invers.
Daca izolati interiorul, in timp va aparea un condens intre perete si izolatie si un fel de mucegai! Izolati exteriorul, pentru ca peretele e rece, polistirenul este cald si nu exista o trecere constanta de la cald la rece ci una brusca! Un alt dezavantaj al izolatiei cu polistiren in interior este si pierderea din spatiul util al incaperii, iar pe langa acestea.
In cazul unei izolatii cu polistiren la exterior pe un perete tencuit, aerul ramas intre polistiren si perete se comporta ca si aerul dintre geamuri (se numeste aer tampon), acesta amortizand efectul de condens, printr-o "echilibrare intre cei doi pereti" interior - exterior! Peretii acumuleaza caldura degajata de corpurile de incalzit sobe, calorifere, dupa care radiaza caldura acumulata, tot in interior, pentru ca exteriorul este izolat , astfel caldura din casa se mentine si dupa ce inceteaza incalzirea locuintei.
Termoizolatia cu polistiren este eficienta si aduce o reducere de pana la 40% la cosumul de combustibil, in conditiile in care se face corect. Modul de aplicare conteaza foarte mult, de aici, aparand, sau nu probleme ulterioare. Pana si numarul de dibluri din plastic si aszarea lor pe placa de polistiren are importanta... Apoi respectarea timpului intre operatiuni...exista din pacate, o multime de nereguli in montarea termosistemului, printre muncitorii „meseriasi” fiind bine stiuta sintagma "las'ca merge si-asa, tot polistiren e.." fiecare producator are si o pagina despre montaj, asa ca recomand celor care au de facut tremoizolatie, sa consulte aceste pagini, sa vada ce li se potriveste, ce li se recomanda, iar atunci cand vor discuta cu constructorul vor fi cu temele facute.
Stefan M.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu